Μαθητές της Γ τάξης συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Βρετανικού Συμβουλίου «Skills Clubs» – «Δεξιότητες νέων για τον 21 αιώνα», με στόχο να αναπτύξουν δεξιότητες οι οποίες θα τους βοηθήσουν να καλλιεργήσουν την αντίληψή τους για την κοινωνική καινοτομία, την ενεργό συμμετοχή στα κοινά, ενδυναμώνοντάς τους παράλληλα για τη μελλοντική τους ένταξη στην αγορά εργασίας και την κοινωνία. Υπεύθυνη προγράμματος Κυριακή Μήτσιου.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση της Σχολικής Βιβλιοθήκης για την ενίσχυση των Σχολικών Βιβλιοθηκών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Κορυδαλλού και του Εσπερινού Γυμνασίου Κορυδαλλού.
Συγκεντρώθηκαν 200 περίπου βιβλία ενηλίκων.
Μέρος αυτών μεταφέρθηκε με την συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στις Φυλακές Κορυδαλλού.
Τα υπόλοιπα παραλήφθηκαν από τον Διευθυντή του Εσπερινού Γυμνασίου Κορυδαλλού, κύριο Μακρή, την Τετάρτη 4/12/24.
Ο κύριος Μακρής επισκέφθηκε την Σχολική Βιβλιοθήκη, ενημερώθηκε για την διαδικασία οργάνωσής της και είχε μια γόνιμη συζήτηση με τους μαθητές του εκπαιδευτικού προγράμματος
«Μικροί Βιβλιοθηκονόμοι εν δράσει».
Μαθητές και καθηγητές ευχόμαστε τα βιβλία να συντροφεύουν νέους αναγνώστες και να τους προσφέρουν πολύτιμες στιγμές αναψυχής και πνευματικής ανάτασης.
Καλοτάξιδα…
πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 (ώρες 10:30-12:30) στο αμφιθέατρο του 8ου Γυμνασίου Χαλανδρίου.
Η εκδήλωση είχε ως στόχο να έρθουν σε επαφή όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες του 4ου, 7ου και 8ου Γυμνασίου Χαλανδρίου στα οποία υλοποιήθηκε το πρόγραμμα κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024, τόσο μεταξύ τους όσο και με εκπροσώπους του Δήμου Χαλανδρίου, και να μοιραστούν σκέψεις και ιδέες για δράση για την βιωσιμότητα της γειτονιάς.
Επιμέρους στόχοι ήταν: – γνωριμία και ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών ανάμεσα στους μαθητές και τις μαθήτριες. – ιδέες για την ευαισθητοποίηση ολόκληρης της σχολικής κοινότητας του κάθε σχολείου σχετικά με τα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων μας. – ιδέες για παράλληλες δράσεις. – ενημέρωση από τον Δήμο για τις δικές του δράσεις για την βιωσιμότητα (ενεργειακές κοινότητες). – ενημέρωση από τον Δήμο σχετικά με όσα συζητήθηκαν στην τελευταία συνάντηση που είχε γίνει με εκπροσώπους των τριών σχολείων στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου. – συζήτηση για την υλοποίηση των ιδεών καθώς και πώς ο Δήμος μπορεί να συνεισφέρει σε αυτή.
Στη συνάντηση ήταν παρών ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Ευθύμιος Κουράσης.
Στις 24/4/2024 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου έγινε μια μοναδική συνεδρίαση!
Μαθητές και μαθήτριες από 3 Γυμνάσια του Δήμου Χαλανδρίου εκπροσώπησαν τις ομάδες τους και συνομίλησαν ισότιμα με τον Δήμο τους για την εμπειρία τους από τα βιωματικά εργαστήρια που έχει υλοποιήσει μαζί τους η Community Energy River στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Η σχολική κοινότητα προστατεύει το κλίμα» και «Βιωσιμότητα και χρήση ενέργειας Αθήνα – Βερολίνο». Η συζήτηση έγινε παρουσία της Αντιδημάρχου Τεχνικής Υπηρεσίας Έλενας Χριστούλη, του Αντιδημάρχου Παιδείας και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών Ευθύμιου Κουράση, του μηχανικού του Δήμου Κωστή Μασούρα, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Χριστίνας Μαχαίρα, του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος Χάρη Μαυρουδή και της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τάνιας Καραγιάννη.
Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δημοκρατικής εκπαίδευσης που υλοποιείται από την Community Energy River σε συνεργασία με την ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Heinrich Boell (Χάινριχ Μπελ).
Στο 4ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, με την ευκαιρία της παράλληλης ένταξης του κτιρίου του σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, έγινε ένα πιλοτικό εργαστήριο «συμμετοχικού σχεδιασμού για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού κτιρίου», διάρκειας 3 ωρών με την συμμετοχή του Δήμου αλλά και εμπειρογνωμόνων που εργάστηκαν μαζί την ομάδα των μαθητών/ τριών. Σε αυτό το εργαστήριο συζητήθηκαν ιδέες για την ελάττωση του αποτυπώματος του σχολικού κτιρίου.
Στην ημερίδα οι μαθητές και οι μαθήτριες μοιράστηκαν την εμπειρία τους και τις προτάσεις που προέκυψαν από την ενεργειακή περιήγηση που έκαναν στο σχολικό τους κτίριο. Ενημέρωσαν για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων, τα προβλήματα που κατέγραψαν στην ενεργειακή περιήγηση που έκαναν και πρότειναν τις δικές τους ιδέες για την εξοικονόμηση ενέργειας και για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του σχολείου τους.
Φωτοβολταϊκά πάνελ στις ταράτσες, δεξαμενές για να μαζεύουμε το νερό της βροχής και φύτευση περισσότερων δέντρων είναι μόνο μερικές από τις όμορφες ιδέες που ακούστηκαν!
Η παρουσία της σχολικής κοινότητας:
Μαθητές και μαθήτριες:
Από το 8ο Γυμνάσιο: Δήμητρα Αλεβίζου, Κατερίνα Παπουτσή και Νικόλας Δαμούλος
Από το 7ο Γυμνάσιο: Σοφία Πεσκελίδη, Μάξιμος Ραϊσης (τόνος στο ι) και Κωνσταντίνα Ποτετσιανάκη.
Από το 4ο Γυμνάσιο: Γιάννης Μελέτης και Ιωάννα Κυριακόγγονα.
Από το 8ο Γυμνάσιο υπήρχε και εκπροσώπηση της ομάδας σχολικής εφημερίδας.
Εκπαιδευτικοί:
Από το 8ο Γυμνάσιο: Φώτης Δανάσκος και Ευαγγελία Μανώλογλου (υποδιευθύντρια)
Από το 7ο Γυμνάσιο: Δήμητρα Σπηλιοπούλου και Ιωάννης Δερματάς (διευθυντής)
Από το 4ο Γυμνάσιο: Έφη Εξακουστίδου (διευθύντρια) και Γλυκερία Πουρνάρα
Επίσης παρούσα ήταν η Μαρία Δημοπούλου Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νση ΠΕ Α’ Αθήνας, Συντονίστρια Τοπικού Δικτύου Σχολεία για το Κλίμα.
Στις 22 Απριλίου οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 συμμετείχαν ενεργά στην παρέμβαση της κ. Μπαφέ Νίκης, συνηγόρου του Παιδιού.
Συζήτησαν και εξέφρασαν γόνιμα τη γνώμη τους τόσο για τα δικαιώματα όσο και για τις υποχρεώσεις τους. Η σχολική αίθουσα μεταμορφώθηκε σε χώρο αλληλεπίδρασης και γόνιμου προβληματισμού με αφορμή τις εμπειρίες και τα βιώματα των παιδιών.
Κατέστη σαφής η ανάγκη καθορισμού, διατύπωσης και τήρησης κανόνων στο σχολικό χώρο για την προστασία όλου του μαθητικού δυναμικού και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Ακολούθησε δίωρη επιμόρφωση του Συλλόγου Διδασκόντων από την κ. Μπαφέ. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος του διαθεματικού Σχεδίου Δράσης «Διεθνείς ημέρες-Διεθνή ζητήματα-Διεθνείς πολίτες: Διερωτώμαι, Διερευνώ , Δημιουργώ»,
με συντονίστρια τη Φιλόλογο Δρ. Ν. Σταυριανάκη στο πλαίσιο Αυτοαξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας για το τρέχον σχολικό έτος.
Την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 από τις 10.00-12.00 π.μ. και στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου διεξήχθη το εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού κτιρίου με την συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από την energy profit που έχει αναλάβει την μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του σχολικού κτιρίου και της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Χαλανδρίου.
Ήταν το αποτέλεσμα μίας σειράς δίωρων μαθημάτων που γινόταν κάθε Παρασκευή στο τμήμα Β2. Η συνάντηση ονομάστηκε world café και είχε ως στόχο την ελάττωση του αποτυπώματος του σχολικού κτιρίου.
Η συζήτηση που κάναμε στο τέλος ήταν εξαιρετικά γόνιμη για την εξέλιξη του εργαστηρίου καθώς και για τα επόμενα βήματα. Οι μαθητές/τριες του Β2 έγιναν πρεσβευτές όσων έμαθαν, ώστε στο τέλος, στην εκδήλωση με την Α και Β Γυμνασίου, οι προτάσεις να νομιμοποιηθούν από την σχολική κοινότητα. Οι πρεσβευτές θα ονομαστούν “ομάδα ενεργειακών φυλάκων του σχολείου”.
Στις 20 Φεβρουαρίου με πρωτοβουλία της Δρ. Ν. Σταυριανάκη, Φιλολόγου στο Γυμνάσιο μας, η μη κερδοσκοπική εταιρία «Μπορούμε» ευαισθητοποίησε τους μαθητές/τις μαθήτριες του Α1 σχετικά με την σπατάλη φαγητού.
Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τις λανθασμένες τακτικές που ακολουθούνται συχνά, προσδιορίστηκαν οι επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή, την οικονομία και τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και κατέστη σαφής η ορθή πρακτική διάθεσης τροφίμων στο πλαίσιο τόσο των οικογενειών των μαθητών/τριών όσο και της τοπικής κοινότητας.
Η παρέμβαση ολοκληρώθηκε με τρία ομαδικά κολάζ συναφή με το Food Waste.
Με πρωτοβουλία της καθηγήτριας του σχολείου κ. Ε. Τσεκούρα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024 από εκπρόσωπο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενημέρωση των μαθητών της Β’ τάξης του σχολείου, με θέμα: