Αρχική » Εκδρομές – επισκέψεις

Αρχείο κατηγορίας Εκδρομές – επισκέψεις

19-5-2025 Στον “ΙΑΝΟ”


Τη Δευτέρα, 19 Μαΐου 2025, οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στο πολιτιστικό πρόγραμμα «Λέσχη Ανάγνωσης»
επισκέφτηκαν το βιβλιοπωλείο «Ιανός», στην οδό Σταδίου,
με τη συνοδεία της διευθύντριας κας Ε. Εξακουστίδου
και της φιλολόγου Μ. Χωριατέλλη,  υπεύθυνης καθηγήτριας του προγράμματος αυτού.

Φωτογραφίες

8-4-2025 Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Την Τρίτη, 8 Απριλίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο πλαίσιο του μαθήματος των αρχαίων ελληνικών, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς.
Εκεί, περιηγήθηκαν στο χώρο και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς με τη συνοδεία της διευθύντριας,κας Ε. Εξακουστίδου και των φιλολόγων κας Ν. Σταυριανάκη και κας Μ. Χωριατέλλη.
   

15-5-2025 Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Οι  μαθητές της Β’ τάξης επισκέφτηκαν σήμερα Πέμπτη 15 Μαΐου 2025
το Αστεροσκοπείο της Πεντέλης
και παρακολούθησαν το διαδραστικό,
εκπαιδευτικό πρόγραμμα μετεωρολογίας
‘Περί ανέμων και υδάτων’.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους
μετεωρολογικούς χάρτες, το σχηματισμό μιας καταιγίδας κι ενός
ανεμοστρόβιλου, τη δημιουργία ενός κεραυνού, έμαθαν μέσα από
πειραματικές διαδικασίες να ξεχωρίζουν  τα είδη των νεφών καθώς και
τρόπους προστασίας κατά τη διάρκεια ακραίων μετεωρολογικών
φαινομένων.

Συνοδοί καθηγητές: Γ. Λεοντακιανάκος, Κ. Μήτσιου, Β. Πούλου.
Φωτογραφίες…

10-12 Απριλίου 2025 Τριήμερη Γ’ τάξης

    Οι μαθητές της Γ’ Τάξης του Σχολείου μας πραγματοποίησαν από τις 10/4/2025  έως και τις 12/4/2025 τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στον Βόλο και στο μαγευτικό Πήλιο με τους συνοδούς-καθηγητές τους.
    Πριν την άφιξή τους στην πόλη του Βόλου επισκέφτηκαν την Κρύα στην πόλη της Λιβαδειάς.
Φτάνοντας στο Βόλο, επισκέφτηκαν το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του ‘Αθανασάκειου’ Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και περπάτησαν στην πόλη του Βόλου, μια πόλη σε προνομιακή θέση ανάμεσα στον Παγασητικό κόλπο και τον μαγευτικό Πήλιο, προκειμένου να τη γνωρίσουν.

    Στην συνέχεια, περιηγήθηκαν στα παραδοσιακά κατάφυτα χωριά του Πηλίου. Αρχικά στην Μακρυνίτσα, το ‘μπαλκόνι του Πηλίου’, που απόλαυσαν την υπέροχη θέα στην πόλη του Βόλου αλλά και στον Παγασητικό κόλπο από την πανέμορφη κεντρική πλατεία, ενώ παράλληλα περιηγήθηκαν στα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού και θαύμασαν τα αρχοντικά του. Επόμενη στάση στις Μηλιές, το πανέμορφο χωριό που μοιάζει να είναι όλο το Πήλιο σε μικρογραφία. Εκεί επισκέφθηκαν τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών, “Ψυχής Άκος”, τον Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και περπάτησαν ως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό  Μηλεών.
Κατά την αναχώρησή τους από τον Βόλο επισκέφτηκαν το Μνημείο του Ρήγα Φεραίου στην πατρίδα του, στο Βελεστίνο.

Οι μαθητές μας επέστρεψαν γεμάτοι εικόνες, γνώσεις, εμπειρίες και όμορφα συναισθήματα. Ας γίνει αυτή η εκδρομή μια όμορφη ανάμνηση από τη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο!!!!

Φωτογραφίες…

2 Απριλίου 2025 Μαραθώνας

 

    Στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος, την  Τετάρτη 2 Απριλίου 2025 οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους επισκέφτηκαν το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στον δήμο Μαραθώνα.     Εκεί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο, να δουν τα εκθέματα από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008 στο Πεκίνο, όπως δάδες, μετάλλια, αθλητικά ρούχα και παπούτσια των ολυμπιονικών μαραθωνοδρόμων  και να παρακολουθήσουν εκπαιδευτική ταινία αφιερωμένη στο ολυμπιακό ιδεώδες και την ιστορία των ολυμπιακών αγώνων.

Φωτογραφίες

20-23 Φεβρουαρίου 2025 ΚΕΠΕΑ Σουφλίου

Στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το σχολείο μας εκπονεί δύο περιβαλλοντικά προγράμματα με θέμα «Δάσος και πυρκαγιά» και «Φυσικές καταστροφές στη Θράκη».
Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής εκδρομής στην Αλεξανδρούπολη (20-23 Φεβρουαρίου 2025) οι μαθητές που συμμετείχαν παρακολούθησαν τα προγράμματα του ΚΕΠΕΑ Σουφλίου «Ζω με και από το Δάσος» και «Νερό – Πηγή ζωής» αξιοποιώντας ως πεδία το Δάσος της Δαδιάς και το Δέλτα του Έβρου.

Φωτογραφίες…

5-8 Μαρτίου 2025 Στρασβούργο

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Η Β’ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στη Γαλλία, στο πλαίσιο τετραήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής, που πραγματοποιήθηκε από τις 5 ως τις 8 Μαρτίου 2025, με συνοδούς καθηγητές την κ Χωριατέλλη, φιλόλογο, τον κ Καρναβά, φιλόλογο και τον κ Χαραλαμπάκη, καθηγητή εικαστικών τεχνών.

Πρώτος σταθμός της εκδρομής ήταν η Ζυρίχη της Ελβετίας, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου με τους συνοδούς τους θαύμασαν τη λίμνη της και ξεναγήθηκαν στο ιστορικό της κέντρο.
Στη συνέχεια, μετά από στάση στους καταρράχτες του Ρήνου στα σύνορα Ελβετίας με Γερμανία, έφτασαν στο πανέμορφο Στρασβούργο, όπου και διανυκτέρευσαν.

Τη 2η μέρα το πρόγραμμα περιλάμβανε την περιήγηση στο«δρόμο του κρασιού», με στάσεις και ξεναγήσεις σε γραφικά χωριουδάκια, όπως το Ρικβιρ, το Εγκισάιμ και το Κολμάρ, το στολίδι της Αλσατίας.

Την 3η μέρα πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο, ξενάγηση και παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος εκεί, με στόχο την ανάπτυξη της ενεργού πολιτειότητας των μαθητών και μαθητριών, καθώς και την εξοικείωση τους με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Την 4η μέρα, αφού πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στο κάστρο και στο πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία, ακολούθησε η αναχώρησή από το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης.

Φωτογραφίες

6/3/25 Ιδρυμα Θεοχαράκη – Εθνικός Κήπος

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Αφήγηση του αρχαιοελληνικού έπους στο δρόμο των αρχαίων Ραψωδών 

Στον μαγικό κόσμο των Σειρήνων, της Σκύλας και  της Χάρυβδης περιπλανήθηκαν οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου ακούγοντας τον “ηδυσμένο” λόγο του Ομήρου από την πασίγνωστη αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη.
Η αφηγήτρια, ως σύγχρονη ραψωδός,  με άρτια τεχνική  και με τα ιδιαίτερα μουσικά της όργανα  απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο το πλούσιο νόημα αλλά και τη μουσικότητα του αρχαίου έπους.

  


Μετά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Θεοχαράκη οι μαθητές μας περιηγήθηκαν στον Εθνικό Κήπο.

20-23 Φεβρουαρίου, Αλεξανδρούπολη

Ο Δήμος Αλεξανδρουπόλεως σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης διοργάνωσε Μαθητικό Συνέδριο με θέμα:

«Τεχνητή Νοημοσύνη. Εξερευνώντας την Κοινωνία, την Οικονομία και την Τεχνολογία»

Στο συνέδριο πήραν μέρος 11 μαθητές της Β’ και Γ’ τάξεως του σχολείου μας και ήταν μια ευκαιρία για τους μαθητές να εμβαθύνουν στους τομείς της Κοινωνίας, της Οικονομίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Παρουσίασαν την ερευνητική τους εργασία, συζήτησαν τις τελευταίες τάσεις και αντάλλαξαν ιδέες με ειδικούς και συνομηλίκους τους.
 
Το συνέδριο περιλάμβανε εισηγήσεις, σεμινάρια, εργαστήρια και παρουσιάσεις πάνω σε θέματα όπως η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κοινωνία και την οικονομία, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που παρουσιάζονται από την τεχνολογική εξέλιξη, καθώς και η σημασία της ηθικής και της κοινωνικής δικαιοσύνης στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Για την εργασία τους, οι μαθητές μας πραγματοποίησαν έρευνα μέσω ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων με τους συμμαθητές τους του 4ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, με θέμα
«Οι Επιπτώσεις των Εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης στην Καθημερινή Ζωή των Εφήβων: Ευκαιρίες και Προκλήσεις»
έτσι ώστε να καταγραφούν οι απόψεις και οι εμπειρίες τους.

Η εργασία αυτή διερεύνησε πώς οι εφαρμογές της ΤΝ, όπως οι αλγόριθμοι των κοινωνικών δικτύων, τα συστήματα προτάσεων περιεχομένου και τα εργαλεία εκπαιδευτικής υποστήριξης, διαμορφώνουν την εμπειρία των εφήβων σε θέματα κοινωνικοποίησης, μάθησης και ψυχαγωγίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, εξετάστηκαν οι θετικές πτυχές αυτών των εφαρμογών, όπως η εξατομικευμένη μάθηση, η ενίσχυση της δημιουργικότητας μέσω εργαλείων όπως οι δημιουργοί περιεχομένου και η ευκολότερη πρόσβαση σε πληροφορίες.
Παράλληλα, αναλύθηκαν οι κίνδυνοι, όπως η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η πιθανότητα δημιουργίας εξαρτήσεων, καθώς και τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από τη συλλογή δεδομένων και την ιδιωτικότητα.

Στόχος ήταν να εντοπιστούν οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι και να προταθούν τρόποι για μια ισορροπημένη και ασφαλή χρήση των εφαρμογών ΤΝ.

Προβολή παρουσίασης…

Στο συνέδριο πήραν μέρος οι μαθητές:

ΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΒΕΡΥΚΟΚΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
ΒΡΑΧΝΑ ΜΑΡΙΑ
ΓΙΑΝΝΙΡΗ ΛΗΔΑ
ΔΟΥΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΝΙΑΡΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ
ΚΑΡΑΚΕΚΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ
ΚΑΡΙΚΑ ΙΩΑΝΝΑ
ΛΥΚΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΙΩΡΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ
ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΕΙΡΗΝΗ

Υπεύθυνοι καθηγητές : Κωνσταντίνα Κανελλοπούλου / Γιάννης Νίνος

6-3-2025 Αστεροσκοπείο

6 Μαρτίου 2025

Οι μαθητές της Γ’ τάξης επισκέφτηκαν το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Θησείο.

Φωτογραφίες…

Ιστορικό

Kατηγορίες